med Henrik

Vår miljöbil

oktober 27, 2011 i Uncategorized med Henrik

Idag har varit en rolig dag. Jag har varit och besökt en av våra äldsta leverantörer. Anledningen var att vi behövde mer silver, och det fort. Man vill ju inte att kunderna ska behöva vänta i onödan. När jag ändå skulle åka och köpa silver kunde vi ju passa på att returnera lite gammalt silver också. För hos vår leverantör kan man också lämna tillbaka överblivet silver och byta det mot nytt fräscht dito. Kort sagt, vi åkte till butiken och tömde vårt ”silverskräp”. Det blev nästan ett helt kg! Först då förstod jag vad Jessica menade med att det började bli mycket 🙂

Och det är verkligen kul att glida runt med firmabilen. Folk hajar ofta till när de ser den, inte för att den egentligen är så speciell men ändå. Det är nog för att de först tror att det är en Prius, men när de inser att det inte är en blir de nyfikna. Vad är det då för bil? Vi har en Honda Insight! Om du inte vet vad det är för en bil så är det inget konstigt. Den är (än så länge) väldigt ovanlig på våra gator, men däremot omåttligt populär i sitt hemland Japan. Vi har valt den bilen för att den dels har lägre utsläpp än en Prius, och dels för att den ser lite roligare ut. Och för att inte alla andra har en sådan. Först funderade vi på en gasbil, men eftersom tankning av en sådan fortfarande är ett problem (vilket gör att de flesta kör på bensin) gick vi på en hybridvariant istället. Det valet har vi inte ångrat, det enda vi saknar lite ibland är en dragkrok.

Apropå vårt medvetna val att ha en miljöbil, så har vi tänkt att presentera en miljöpolicy hur länge som helst. Kanske inte mest för vår egen skull, eftersom vi bara är två är det ganska lätt att alltid göra det som känns rätt för miljön. Men huvudanledningen är faktiskt i marknadsföringssyfte; Vi tycker att det är viktigt att våra kunder vet att vi faktiskt alltid försöker tänka till både en, två och tre gånger när vi fattar beslut inom företaget. Nu kanske detaljhandel i sig inte är det mest miljövänliga men det är viktigt att göra det man kan i alla fall. Det svåra är bara att presentera alltihop på ett bra sätt, men jag kan dra några exempel på saker som kommer vara med när vi förr eller senare lyckas teckna ner våra miljöfrämjande åtgärder.

-Vi kör miljöbil. Honda Insight (hybridbil) var när vi köpte den den bensinbil på den svenska marknaden som hade lägst CO2-utsläpp (96g/km).

-Vi skickar så gott som alla paket i återvunna förpackningar. Det må se lite tråkigt ut, men faktum är att det sparar enormt mycket energi (och pengar) att återvinna.

-Vi skickar våra paket med DHL, som använder störst andel förnybara bränslen av de alternativ som finns på den svenska marknaden.

-Vi klimatkompenserar för flyget när vi åker på mässor utomlands. Många är skeptiska till nyttan, men det är garanterat bättre än att inte göra det.

-Vi tar tåget när det är praktiskt möjligt (dvs. mässor och annat inom södra Sverige när vi inte samtidigt måste köra gods).

-Kaffet på jobbet är rättvisemärkt, vilket innebär att både miljö och lokala arbetare i producentläderna skonas.

Det här var några exempel på vad vi gör, men det räcker inte för en seriös miljödeklaration, som vi ser som ett viktigt led i vår verksamhet.

Bilden är från ett reportage som tidningen Driva Eget skrev om oss och vår kära Honda Insight.

med Henrik

Marknadsföring

oktober 22, 2011 i Uncategorized med Henrik

Det blev inte mycket till marknadsföring gjort. Jag fattar inte var Jessica får alla sina idéer ifrån. Hon är aktiv på en massa olika ställen mest hela tiden, och resultaten brukar ju oftast synas. Själv fastnade jag i andra saker, som i och för sig var nog så viktiga. Jag spenderade helt enkelt de här fyra timmarna med att göra en massa små, små förbättringar på sidan. Till exempel har jag äntligen fått färgerna att stämma bland produktflikarna, lite spretiga teckensnitt har styrts upp och en presentationstext har lagts upp på förstasidan. Så ett gott dagsverke blev det allt. Nu bär det av hem till familjen 🙂 Och sen blir det inget mer jobb innan ungarna har gått och lagt sig. Då ska det tillverkas en annons som ska in i Expressen Söndag snart. Deadline imorgon, så det börjar bli dags.

med Henrik

I butiken

oktober 22, 2011 i Uncategorized med Henrik

Idag är det jag som jobbar i butiken. Det känns kul, men samtidigt lite pirrigt. Jag menar, det var ju ett bra tag sen jag var här själv. Jag brukar ju mest hålla på med sådana där tekniska saker och inte själva butiksståendet. Men idag var det som sagt min tur. Så vad ska jag då hitta på när jag har fyra timmar alldeles för mig själv (och med de kunder som dyker upp förstås)? Jag ska nog börja med att försöka hitta på någon alldeles lysande marknadsföringskampanj… Vad det blir vet jag inte än, men kreativiteten verkligen sprudlar.

Så, au revoir!

med Henrik

Är det här en matblogg?

oktober 20, 2011 i Uncategorized med Henrik

Nej, det är det inte. Men det är när jag lagar mat jag verkar få tid att krafsa ner några meningar om vad som händer. Så, vad lagar jag idag? Det blir grillad (hel) fläskkarré, pommes squares, bearnaisesås och en fetaostsallad. Till det serveras ett glas turkiskt rödvin. En perfekt liten torsdagsmiddag, som kan sätta guldkant på tillvaron.

Förutom maten har dagen bjudit på ett potpurri av roliga utmaningar.

Dagen började med lite jobb i mitt egna konsultföretag. Jag har ett uppdrag åt Mansmottagningen mot våld i Uppsala (MVU), så jag var där och hjälpte bland annat till med att förbereda ett föredrag. Det är en mottagning där män som behöver det kan få hjälp att bearbeta sina destruktiva beteenden, för att på så sätt både må och behandla sin omgivning, och i synnerhet sina familjer, bättre. De gör ett jättebra arbete, och kan verkligen rekommenderas om ni känner någon som behöver hjälp.

Efter det jobbet drog jag vidare till Pedagogikum, där jag var med i ett experiment på Psykologiska institutionen. Jag har lovat att inte avslöja exakt vad det gick ut på, eftersom fler människor ska dit och besvara samma frågor, men jag kan åtminstone avslöja att det var roligt. Man fick den typen av frågor som verkligen får en att tänka efter och utvärdera sig själv.

Till sist hann jag med ett par timmar plugg också. Det är ju så när man läser juridik, att det finns alltid en massa att läsa och en mängd uppgifter att lösa. Temat för dagen var narkotika- alkohol- och vapenrelaterade brott med lite inslag av pengatvätt. Krydda det med lite frågor om vad EU tycker i sammanhanget så förstår ni att det blir både snårigt och väldigt lärorikt.

Och nu är det dags att hålla på lite med Butik Stylish också. Vi lanserade igår en enkätundersökning, där vi försöker utröna vad kunderna tycker om vår sida. Det är otroligt inspirerande att läsa alla svar, och jag håller på utvärdera de svar som redan kommit in. Undersökningen håller på till den sista oktober, och är du sugen att svara har du chansen att få ett av två presentkort på 250 kr. Dessutom gör du både oss och alla framtida kunder en jättetjänst.

Tack på förhand!

Nu är det dags att duka

med Henrik

It’s a hard dad’s life :-)

oktober 19, 2011 i Uncategorized med Henrik

Eller inte.

Det ösregnar ute, grabbarna sitter och leker med varsin dator, Jessica är på väg hem från butiken. Och vad gör jag? Just det, steker pannkakor i mängder. 

Eftersom vi bara har en stekpanna som funkar till pankisar, och vi har tre pannkaksmonster i familjen, har jag nu hållit på i över en timme att steka. Men jag tycker det är riktigt mysigt. Och äntligen… en premiärbild.

Ha det gott!

 

med Henrik

Lunchseminarium

oktober 18, 2011 i Uncategorized med Henrik

Idag har jag varit på ett lunchseminarium om export… I ENKÖPING av alla ställen. Vi har ju börjat sälja lite smått till utlandet, och i början tänkte vi lite naivt att vi skulle sälja till alla som ville köpa, oavsett var de bodde – så länge vi hade bra fraktavtal till de aktuella länderna. Det började helt ok, och vi fick några beställningar från Danmark, Finland, Norge och Holland. Super, tyckte vi. Sen kom problemen: Till Norge krävs exporthandlingar, eftersom det landet ligger utanför EU. Ok, tyckte vi, det räcker att tala om vad vi skickar, och varornas värde.

I mitten av september var vi på en mycket trevlig ehandels(o)konferens, och efter att ha lyssnat på allas problem med försäljning till Norge var det bara att åka hem och så snabbt som möjligt stänga möjligheten till köp för våra potentiella kunder i Norge och övriga världen utanför EU. Det kändes väldigt surt, tyckte vi, eftersom vi har väldigt bra erfarenheter av våra norska kunder. De har alltid varit trevliga, förstående om något har strulat (jag tror de har märkt att tullproceduren kan ta lite tid ibland), och allmänt glada i allmänhet.

Eftersom vi saknade våra vänner norrmännen, började vi se oss om efter lösningar på problemen med att exportera till Norge, och efter dagens seminarium är slutsatsen att det är grönt att börja sälja dit igen. Nu har vi stenkoll på reglerna, och kan med gott samvete säga att vi gjorde rätt från början. Så välkomna tillbaka, vi har redan hunnit sakna er!

Som ni märker finns det inte så många bilder (läs inga) här ännu, men det kommer i takt med att jag blir mer bekväm i hela den här bloggsituationen. Vill ni läsa en mer illustrerad blogg, kan jag rekommendera Jessicas.

 

med Henrik

Mitt första inlägg

oktober 11, 2011 i Uncategorized med Henrik

Hej!
Det här är mitt första inlägg i min alldeles egen blogg. Vem är jag, och varför skriver jag? Ingen av frågorna är sådär jättelätt att besvara, men jag ska göra ett ärligt försök. Frågan om varför är nog den som jag kommer skriva minst om, så jag börjar med den:

En av fördelarna med att handla i en vanlig butik på ett vanligt ställe i den vanliga världen är att man bygger upp en personlig relation till den man handlar av. Nackdelen är istället att man måste ta sig dit, och dessutom under butikens öppettider, som ofta är ungefär en tredjedel av dygnets timmar. Problemet med öppettider slipper man när man handlar på nätet, men det är ganska lätt att allt blir väldigt anonymt och opersonligt. Och det är här bloggen kommer in; Även om inte vi kan träffa er som kunder, så kan i alla fall ni få lära känna oss som driver Butik Stylish. Min sambo Jessica har nu bloggat i fyra år, och det känns som om ganska många börjar känna henne. Och det är det som är det viktiga, eftersom hon är den som drar hästlasset i den dagliga verksamheten med butiken. Jag glider mest in på ett bananskal och hjälper till ibland. Hon är eldsjälen som får verksamheten att fungera, och jag är barlasten. Eller är jag verkligen det? En stor del av arbetet gör vi gemensamt, precis som det ska vara i ett familjeföretag. Alla stora beslut tar vi tillsammans. Vi planerar och gör reklam, åker på mässor och konferenser, och vi har för det mesta ruggigt kul genom hela processen.

Så, huvudanledningen är att ni ska få mer koll på den andra sidan av oss, det vill säga mig. En annan viktig anledning är att jag tror det kan vara intressant för många att läsa om en pappa som är den som sköter huvuddelen av vardagen med barnen och hemmet. För det är så, att eftersom Jessica är vårt främsta ansikte utåt, får jag sköta markservicen. Lämna och hämta på förskolan, laga mat osv. Det här är något jag älskar. Jag VILL vara den personen, och det känns riktigt bra att jag har den möjligheten. Det tredje skälet är också rent själviskt: Jag har ofta en väldig massa åsikter om saker och ting, och genom att skriva den här bloggen får jag möjlighet att dela med mig till er alla.

Vem jag är kommer att framgå med tiden om ni följer min blogg. Men, en kort beskrivning ska jag nog ge mig på:

Jag heter Henrik Jansson, är 31 år gammal och bor i ett rött radhus med vita knutar i Storvreta utanför Uppsala med min sambo Jessica och våra två söner Linus (5 år) och Max (3,5 år). Till vardags pluggar jag juridik vid Uppsala universitet, samt är med och driver Butik Stylish med Jessica.

Det var väl det jag ville framföra just nu, så nu återstår bara att önska dig och alla andra välkomna till min blogg.

På återseende.