Vår miljöbil

oktober 27, 2011 i Uncategorized med Henrik

Idag har varit en rolig dag. Jag har varit och besökt en av våra äldsta leverantörer. Anledningen var att vi behövde mer silver, och det fort. Man vill ju inte att kunderna ska behöva vänta i onödan. När jag ändå skulle åka och köpa silver kunde vi ju passa på att returnera lite gammalt silver också. För hos vår leverantör kan man också lämna tillbaka överblivet silver och byta det mot nytt fräscht dito. Kort sagt, vi åkte till butiken och tömde vårt ”silverskräp”. Det blev nästan ett helt kg! Först då förstod jag vad Jessica menade med att det började bli mycket 🙂

Och det är verkligen kul att glida runt med firmabilen. Folk hajar ofta till när de ser den, inte för att den egentligen är så speciell men ändå. Det är nog för att de först tror att det är en Prius, men när de inser att det inte är en blir de nyfikna. Vad är det då för bil? Vi har en Honda Insight! Om du inte vet vad det är för en bil så är det inget konstigt. Den är (än så länge) väldigt ovanlig på våra gator, men däremot omåttligt populär i sitt hemland Japan. Vi har valt den bilen för att den dels har lägre utsläpp än en Prius, och dels för att den ser lite roligare ut. Och för att inte alla andra har en sådan. Först funderade vi på en gasbil, men eftersom tankning av en sådan fortfarande är ett problem (vilket gör att de flesta kör på bensin) gick vi på en hybridvariant istället. Det valet har vi inte ångrat, det enda vi saknar lite ibland är en dragkrok.

Apropå vårt medvetna val att ha en miljöbil, så har vi tänkt att presentera en miljöpolicy hur länge som helst. Kanske inte mest för vår egen skull, eftersom vi bara är två är det ganska lätt att alltid göra det som känns rätt för miljön. Men huvudanledningen är faktiskt i marknadsföringssyfte; Vi tycker att det är viktigt att våra kunder vet att vi faktiskt alltid försöker tänka till både en, två och tre gånger när vi fattar beslut inom företaget. Nu kanske detaljhandel i sig inte är det mest miljövänliga men det är viktigt att göra det man kan i alla fall. Det svåra är bara att presentera alltihop på ett bra sätt, men jag kan dra några exempel på saker som kommer vara med när vi förr eller senare lyckas teckna ner våra miljöfrämjande åtgärder.

-Vi kör miljöbil. Honda Insight (hybridbil) var när vi köpte den den bensinbil på den svenska marknaden som hade lägst CO2-utsläpp (96g/km).

-Vi skickar så gott som alla paket i återvunna förpackningar. Det må se lite tråkigt ut, men faktum är att det sparar enormt mycket energi (och pengar) att återvinna.

-Vi skickar våra paket med DHL, som använder störst andel förnybara bränslen av de alternativ som finns på den svenska marknaden.

-Vi klimatkompenserar för flyget när vi åker på mässor utomlands. Många är skeptiska till nyttan, men det är garanterat bättre än att inte göra det.

-Vi tar tåget när det är praktiskt möjligt (dvs. mässor och annat inom södra Sverige när vi inte samtidigt måste köra gods).

-Kaffet på jobbet är rättvisemärkt, vilket innebär att både miljö och lokala arbetare i producentläderna skonas.

Det här var några exempel på vad vi gör, men det räcker inte för en seriös miljödeklaration, som vi ser som ett viktigt led i vår verksamhet.

Bilden är från ett reportage som tidningen Driva Eget skrev om oss och vår kära Honda Insight.