Lunchseminarium

oktober 18, 2011 i Uncategorized med Henrik

Idag har jag varit på ett lunchseminarium om export… I ENKÖPING av alla ställen. Vi har ju börjat sälja lite smått till utlandet, och i början tänkte vi lite naivt att vi skulle sälja till alla som ville köpa, oavsett var de bodde – så länge vi hade bra fraktavtal till de aktuella länderna. Det började helt ok, och vi fick några beställningar från Danmark, Finland, Norge och Holland. Super, tyckte vi. Sen kom problemen: Till Norge krävs exporthandlingar, eftersom det landet ligger utanför EU. Ok, tyckte vi, det räcker att tala om vad vi skickar, och varornas värde.

I mitten av september var vi på en mycket trevlig ehandels(o)konferens, och efter att ha lyssnat på allas problem med försäljning till Norge var det bara att åka hem och så snabbt som möjligt stänga möjligheten till köp för våra potentiella kunder i Norge och övriga världen utanför EU. Det kändes väldigt surt, tyckte vi, eftersom vi har väldigt bra erfarenheter av våra norska kunder. De har alltid varit trevliga, förstående om något har strulat (jag tror de har märkt att tullproceduren kan ta lite tid ibland), och allmänt glada i allmänhet.

Eftersom vi saknade våra vänner norrmännen, började vi se oss om efter lösningar på problemen med att exportera till Norge, och efter dagens seminarium är slutsatsen att det är grönt att börja sälja dit igen. Nu har vi stenkoll på reglerna, och kan med gott samvete säga att vi gjorde rätt från början. Så välkomna tillbaka, vi har redan hunnit sakna er!

Som ni märker finns det inte så många bilder (läs inga) här ännu, men det kommer i takt med att jag blir mer bekväm i hela den här bloggsituationen. Vill ni läsa en mer illustrerad blogg, kan jag rekommendera Jessicas.