Datortjänst

Jag driver en egen verksamhet som datorkonsult (innehar givetvis F-skattsedel och momsregistrering). Verksamheten är i nuläget väldigt liten, eftersom jag både läser juridik på heltid och jobbar med min sambo Jessicas butik – Butik Stylish. Jag har bestämt mig för att inte åta mig för mycket jobb, vilket innebär att jag ser till att hålla en hög servicenivå för de kunder jag trots allt tar mig an.

Det jag i första hand sysslar med är att sätta upp webbutiker åt småföretag. De system jag jobbar med heter Prestashop och OsCommerce. Båda dessa är s.k. open-source-lösningar, vilket i mina ögon innebär flera fördelar för mindre och medelstora verksamheter: Det kostar inget att ha dem, säkerhetsluckor hittas och tätas snabbt, och det är oftast billigt att anpassa dem efter ens behov. Båda dessa system är välbeprövade, och det märks genom att de är de två största systemen för webbutiker i Europa.

OsCommerce är det äldre av systemen. Det har en väldigt aktiv community, där man snabbt kan få hjälp om man undrar något. Det är lite föråldrat, men fungerar fortfarande förbluffande bra. En stor fördel är att det är otroligt resurssnålt.

Prestashop är mycket nyare, och mycket modernare. Den stora fördelen med det systemet är att det upplevs som alltigenom modernt och att det är jättelätt att köpa till färdiga moduler om det är något man saknar i sin butik. Om man redan har en OsCommercebutik så finns det färdiga moduler för att flytta över allt till en ny Prestashopbutik.

Personligen föredrar jag Prestashop, men som sagt: Båda systemen är bra.

Utöver att sätta upp webbutiker, så hjälper jag även till med andra typer av hemsidor. Jag använder mig även då av olika open-source-lösningar, till exempel WordPress (som den här sidan är gjord i) och en massa andra system.

Dessutom hjälper jag alltid till med att registrera domännamn och skaffa plats på ett prisvärt webbhotell, som motsvarar de krav vi gemensamt ställer upp. För de allra flesta fungerar lösningar som inte kostar mycket mer än en tia i månaden, även om många försöker lura på en onödigt avancerade, och definitivt onödigt dyra paket.

Nu höll jag på glömma att nämna att jag dessutom hjälper till med alla möjliga andra datorrelaterade uppgifter. Installation av program och operativsystem, problemlösning, trådlösa nätverk, virusskydd och -rensning, rådgivning inför inköp och mycket mer.

På vissa typer av jobb har jag fasta priser:

Webbutik ”Bas” 5000kr (ex.moms)
I detta paket ingår webbutikslösningen Prestashop eller OsCommerce, installerad med den svenska översättningen och klar att använda. Utseendet är strikt standardmässigt, men logotypen uppe i vänstra hörnet byts ut mot en du själv väljer. Dessutom finns det stöd för kort- och internetbankbetalning via Paysons säkra betallösning. Payson lämpar sig mycket väl för små, nystartade butiker, då det inte existerar några fasta avgifter, utan man betalar bara ett visst antal procent av försäljningsbeloppen. Därigenom slipper man alla risker det kan innebära när man inte vet hur stor försäljningsvolymen kommer att bli. Förutom betalningsmodulerna ingår även stöd för upp till två ytterligare språk* i priset.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *