Vi reser billigt 🙂

Som de flesta som följt Jessicas blogg eller känner oss har märkt är vi ute och reser ganska ofta. Hur går då det ihop rent ekonomiskt med att vara både student och låginkomsttagare? Svaret är att det går alldeles utmärkt, om man bara tänker till lite.

Vi har de senaste åren varit på ett ganska stort antal resor (sedan 2009 har det blivit 7 stycken semestrar för hela familjen samt ett antal resor för oss vuxna på tu man hand, både privat och för butiken), och totalt har de kostat vad en ”normalfamilj” lägger på en lite längre charterresa till exempelvis Thailand. Jag vet ju vad jag föredrar 🙂

Det här duger för oss
Det här duger för oss

I vintras kostade vi på oss den dyraste resan hittills. För en veckas All Inclusive i Marocko betalade vi då strax under 9 000 kronor för hela familjen. I och för sig bodde vi då inte på något lyxhotell, men det var ett helt vanligt 3-stjärnigt familjehotell med hygglig standard. Och det duger fint för oss. Vi träffade också andra svenskar som bodde på samma hotell som vi, men som hade gått via ett av våra stora charterbolag. De hade betalat 25 000 kr, och hade tyckt att de kommit billigt undan. Men då fick de också gå på ett välkomstmöte, vilket vi inte fick (men om man vill gå finns det ingen som vet att man inte hör dit).

Malinska i Kroatien
Malinska i Kroatien

Ett annat exempel är från i våras, då Jessica och jag åkte på en långweekend till ön Krk i Kroatien. Då var det lite off season, vilket gjorde att vi kom undan med ett totalpris på 850 kr totalt för båda två. Då ingick både flyg och boende på ett fyrstjärnigt lägenhetshotell. Även om det fortfarande var lågsäsong så fick vi två dagar med 28 graders värme och strålande sol (och iofs två dagar med 19 grader och regn).

Eller varför inte fotbollsresan till Milano förra hösten? Vi och ett par kompisar drog dit över en helg, kollade på sevärdheter, åt och drack gott och festade lite och avslutade med att kolla på Milan – Sampdoria på San Siro. Resan kostade 1800 kr för oss båda inklusive både matchbiljetter, fyrstjärnigt hotell och flyg.

En annan stor utgift i samband med resor brukar ju vara mat och nöjen. De flesta vill unna sig lite extra när man har semester. Där kan jag ju säga att vi inte riktigt resonerar på samma sätt, kanske eftersom vi helt enkelt inte har råd. Men jag kan inte riktigt förstå resonemanget som säger att det inte är värt att åka på semester bara för att man inte kan slänga iväg oändliga slantar på resan. Jag menar, jag ligger hellre på stranden i Egypten och äter lunch bestående av mat från den lokala mataffären, än sitter hemma i snöslask eller 20 minusgrader och äter samma typ av mat i köket. Och att köpa ett gott lokalt vin för 15 kronor på en spansk supermarket, sitta på balkongen och spela kort medan ungarna sover, och samtidigt titta på kvällsunderhållningen är nästan alltid mysigare än att sitta hemma i vardagsrummet.

Så här kan det bli när man shoppar i de lokala delikatessbutikerna
Så här kan det bli när man shoppar i de lokala delikatessbutikerna

När man har småbarn är inte heller utflykter så viktiga. Det är oftast fullt tillräckligt för dem med strand- och poolhäng kryddat med någon lekpark då och då. Vi brukar dock ofta försöka göra nån enstaka aktivitet, men då får den varken vara för lång eller för dyr. Varje resmål har sin specialitet, så alltid hittar man nåt. Lite roliga spara- och slösaexempel:

Om grannens pool är bättre - låna den!
Om grannens pool är bättre – låna den! Mallorca 2010

• I Egypten kunde man åka på båttur med det svenska Charterbolaget till den härliga kostnaden 300 kr/vuxen och 150kr/barn. Att åka samma tur med samma båt om man betalade direkt till lokalbefolkningen kostade 60 kr/vuxen och 30 kr/barn.
• I Marocko hade de kamelritter som specialitet. Även här var det exakt samma tur, men om man köpte av lokalbefolkningen betalade man 30 kr/kamel kontra 200 kr/kamel med det svenska Charterbolaget.
• På Cypern gick vi runt i hamnen och frågade vad båtturer kostade. Prisspannet för likvärdiga turer låg mellan 50 – 300 kr/person.
• Heldagstripp till Luxor (från Hurghada): 1000 kr/person genom svenskt bolag och 120 kr genom lokalbefolkningen. Även här var det samma bussar och guider.

Ofta säger representanterna på plats att man ska åka med dem för att man är försäkrad då, men det brukar bara vara bullshit. Reseförsäkringen i hemförsäkringen (eller ännu bättre via VISA-kortet) brukar täcka båda typerna av resor. Så man betalar ofta 5-8 gånger mer för precis ingenting. Och ni kan gissa vilket av priserna som ändå ger mest pengar i lokalbefolkningens fickor. Charterjättarna betalar inte många kronor per turist till exempelvis båtägaren, utan denne får nöja sig med småslantar.

Duomo i Milano 2010
Duomo i Milano 2010

Så, har jag då några konkreta tips hur man kommer iväg billigt på semester? Till viss del har jag det, men till viss del får man gå på känsla, instinkt och rutin. Min favoritmetod just nu är att först hitta ett billigt flyg. Oftast använder jag mig då av siten www.skyscanner.se. Om man, som vi, inte är så kinkiga med vart man vill resa är det bästa tipset att skriva in ”överallt” som destination. Sen ska man välja datum, och då är det bäst att bara skriva in månaden man vill åka. Då får man upp ett stapeldiagram som talar om vilka dagar man kan hitta billiga avgångar. Ofta kan det skilja tusenlappar bara genom att tidigare- eller senarelägga sin resa en dag eller två.

När det gäller att söka hotell finns det många bra alternativ. Tre favoriter som jag använder mig mycket av är hotels.skyscanner.net, destination.se samt hotels4u.com (bäst om du vill ha mat inkluderat). De har alla sina för- och nackdelar, men ofta är det på någon av de siterna man hittar det bästa.

Är det då värt att lägga så mycket tid som man ofta får göra på att hitta sig en billig resa? Det beror på vad man prioriterar, men om man tänker att man kan spara in allt från enstaka tusenlappar till tiotusentals kronor på några timmars planerande så tycker i alla fall jag att det är värt det. Timlönen är helt enkelt ruggigt hög. Dessutom är det både kittlande för intellektet och upptäcktslustan. Man lär sig mycket om resmålet genom att leta sig fram, och är därför automatiskt förberedd när man kommer fram.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *